Umran'dan

Editör                                                                  Mart 2001, Sayı: 79, Sayfa: 1

Umran’ın “28 Şubat”ı konu alan “özel sayısı” büyük ilgi gördü. Bu durum “süreç mağduru” geniş bir toplum kesiminin duyarlılığını ve çözüm arayışını yansıtması bakımından oldukça sevindirici. Türk siyasi hayatının, dahası sosyal ve ekonomik hayatın son dört yılda en önemli “belirleyen”i olan “postmodern” müdahalenin can yakıcı etkilerini iliklerinde hisseden insanların, artık kendi dar kalıplarını kırarak ciddi aktiviteler ortaya koymaları ve ülkenin geleceğine sahip çıkmaları gerektiğine inanıyoruz. Son ekonomik-siyasi krizle Türkiye’nin “2. Düyûn-u Umumiye” batağına saplanması başta olmak üzere, her alanda kaosa sürüklenmemize yol açan bu “talihsiz süreç”i sorgulamadan, yarınlara ilişkin sağlıklı plan ve projeler, konseptler geliştirmek mümkün gözükmüyor.

“Özel Sayı”mızda, bazı yazar, siyasetçi ve fikir adamlarımızın altını çizdiği hususlardan en önemlisi şuydu:28 Şubat, ekonomide, bürokraside ve siyasette giderek ağırlığını hissettiren müslüman/gelenekçi “Anadolu iradesi”ni kırma hareketidir.

Peki, postmodern süreç, bu amacına ulaşmış mıdır?

Denilebilir ki; “Süreç” be-tahsis dindar Anadolu insanının geleceğini karartmaya dönük ekonomik, bürokratik ve politik engeller, ambargolar koymuştur. 28 Şubat’ın “sanal” gerekçelerle alaşağı ettiği Refahyol iktidarı döneminde önü açılıp desteklenen, güç kazanan Anadolu iradesinin dört yıl içerisinde büyük yara aldığı inkar edilemez. Ekonomik kriz, öncelikle ve özellikle dar gelirli Anadolu insanını vurdu. İmam Hatip okulları ve meslek liselerine, üniversite sınavlarında getirilen sınırlamalar, başörtü yasağı vb. dindar Anadolu insanının bürokratik yükselişini büyük oranda engelledi. RP’nin kapatılması, FP’yi de kapatmak için açılan davanın uzatıldıkça uzatılması, Anadolu iradesi’nin siyasal arenadaki en etkin temsilcilerini sarstıkça sarstı...

Ve bugün, kapanma tehlikesini ense kökünde hisseden Fazilet Partisi, ciddi bir “irade sınavı”ndan geçiyor; “bölünmeden” ayakta kalmanın ve ardından da “kendisini yenileyerek” yoluna devam etmenin çetin mücadelesini veriyor.

Umran yazarları Yıldırım Canoğlu, Abdullah Yıldız, İsmail Kazdal ve Murat Güzel, Anadolu insanını temsil iddiasıyla ortaya çıkan “Milli Görüş Hareketi”nin 28 Şubat süreci sonrasında yaşadığı sıkıntıları tahlil ederek “mü’mince” tavsiyelerde bulunuyorlar. Umarız bu samimi eleştiri, tavsiye ve tespitler dikkate alınır.

Umran/ek’te bundan tam beş yıl önce, Refahyol iktidarı döneminde RP yöneticilerine “uyarı” mahiyetinde dergimizde seri olarak yayımladığımız değerlendirmeleri, bir belge olarak sunuyoruz.

Umran, Abdurrahman Arslan’ın İslam düşüncesi ve siyasetkonulu derinlikli araştırması, M. Emin Göksu’nun şiddete ilişkin tahlil yazısı, denemeler, incelemeler, klasikleşmiş sayfalar ve tanıdık yazarlarla devam ediyor.

Ve Umran 80. sayıdan itibaren yepyeni bir dizayn, zengin bir içerik ve yazar kadrosuyla karşınıza çıkmaya hazırlanıyor.

Yeni Umran’larda buluşmak duasıyla...


  • Sayı: 359
  • Sayı: 358
  • Sayı: 357
  • Sayı: 356
  • Sayı: 355
  • Sayı: 354
  • Sayı: 353
  • Sayı: 352
  • Sayı: 351
  • Sayı: 350
  • Sayı: 349
  • Sayı: 348